Skip to Content

Turystyka industrialna #2 - FMCG (sektor napojów alkoholowych)

7 października 2025 przez
Turystyka industrialna #2 - FMCG (sektor napojów alkoholowych)
Wojciech Szczepanik, Wojciech Szczepanik
| Brak komentarzy na ten moment

O czym jest ta seria?

Seria ta polega na opisywaniu kolejnych ciekawych miejsc w ramach turystyki industrialnej. Więcej przeczytasz we wstępie.

FMCG (sektor napojów alkoholowych)

Tym razem zajmiemy się branżą FMCG. A dokładniej sektorem napojów alkoholowych - piwa.

Co zwiedzałem?

Zwiedzieł muzeum browaru Żywiec oraz zakład produkcyjny.

Ciekawostki

https://drugastronaz.pl/ - więcej informacji.

Dealkoholizacja. Sprzedaż czytsego alkoholu jako alkohol techniczny.

Bardzo czysto.

Pracuje niewiele osób (poniżej 10 na rozlewni).

Panel sterujący na warzelni.

Model zakładu produkcyjnego

<w przygotowaniu>

Używane systemy i technologie

W zakładach :

  • PLC (Programmable Logic Controller) wydaje mu bezpośrednie polecenia i kontroluje czujniki na stanowisku.
  • SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) zbiera dane ze wszystkich sterowników PLC i pokazuje pracownikom obraz całej fabryki, umożliwiając kompleksowe zarządzanie.

Używane metody zarządzania

  • Lean Manufacturing - maksymalizacja wartości dla klienta poprzez systematyczną eliminację marnotrawstwa
    • JIT (Just-in-Time) - Produkcja i dostarczanie komponentów dokładnie w momencie, gdy są potrzebne, co minimalizuje zapasy i koszty magazynowania.
    • Kaizen - Kultura ciągłego doskonalenia, angażująca wszystkich pracowników w codzienne, małe usprawnienia procesów, unikanie marnotrawstwa prądu.
  • TQM (Total Quality Management) - to filozofia zarządcza, która stawia jakość w centrum wszystkich działań organizacji. Zakłada, że za jakość odpowiada każdy pracownik, a nie tylko dział kontroli.
  • Business Intelligence (BI) - przekształcanie surowych danych biznesowych (historycznych i bieżących) w przydatne informacje na raportach


Zaloguj się by zostawić komentarz