O czym jest ta seria?
Seria ta polega na opisywaniu kolejnych ciekawych miejsc w ramach turystyki industrialnej. Więcej przeczytasz we wstępie.
FMCG (sektor napojów alkoholowych)
Tym razem zajmiemy się branżą FMCG. A dokładniej sektorem napojów alkoholowych - piwa.
Co zwiedzałem?
Zwiedzieł muzeum browaru Żywiec oraz zakład produkcyjny.

Ciekawostki
https://drugastronaz.pl/ - więcej informacji.
Dealkoholizacja. Sprzedaż czytsego alkoholu jako alkohol techniczny.
Bardzo czysto.
Pracuje niewiele osób (poniżej 10 na rozlewni).
Panel sterujący na warzelni.
Model zakładu produkcyjnego
<w przygotowaniu>
Używane systemy i technologie
W zakładach :
- PLC (Programmable Logic Controller) wydaje mu bezpośrednie polecenia i kontroluje czujniki na stanowisku.
- SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) zbiera dane ze wszystkich sterowników PLC i pokazuje pracownikom obraz całej fabryki, umożliwiając kompleksowe zarządzanie.
Używane metody zarządzania
- Lean Manufacturing - maksymalizacja wartości dla klienta poprzez systematyczną eliminację marnotrawstwa
- JIT (Just-in-Time) - Produkcja i dostarczanie komponentów dokładnie w momencie, gdy są potrzebne, co minimalizuje zapasy i koszty magazynowania.
- Kaizen - Kultura ciągłego doskonalenia, angażująca wszystkich pracowników w codzienne, małe usprawnienia procesów, unikanie marnotrawstwa prądu.
- TQM (Total Quality Management) - to filozofia zarządcza, która stawia jakość w centrum wszystkich działań organizacji. Zakłada, że za jakość odpowiada każdy pracownik, a nie tylko dział kontroli.
- Business Intelligence (BI) - przekształcanie surowych danych biznesowych (historycznych i bieżących) w przydatne informacje na raportach